Site icon Özel Aydın Göz Hastanesi

Karanlıkta Okumak Göze Zarar Verir Mi?

Karanlıkta okumak göze zarar verir mi?

“Karanlıkta okuma! Yoksa gözlerin bozulacak. ” çok popüler olan bu uyarıyı sanırım aramızda duymayan yoktur. Peki bununla ilgili araştırmalar yapılmışmıdır, kanıtlanmışmıdır yoksa sadece bir efsane mi?
Özel Aydın Göz Hastanesi Op. Dr. Kadir Kulak, “Karanlıkta okuma ile ilgili çok fazla çalışma yapılmamıştır ancak bu kesin zararlı anlamına gelmez ama göz ardı etmemekte gerekir. Harfleri ayırdedebilecek kadar ışık olması gerekir. “ dedi.
Peki ışığın şiddeti nekadar olmalı? Kişinin özelliklerine göre ışık şiddeti değişmektedir.

Göz Ortama Uyum Sağlar


Işık az olan ortamda gözler görmeye daha çok zorlandığı için daha çabuk yorulur, ama göze zarar vermez. Karanlıkta göz bebeği büyür ve netleştirme zorlaşır. Gündüz aydınlığı okumak için optimaldir. Eğer lamba ışığında okuyorsanız lambaların öyle konumlandırılmış olması gerekir ki yansıma oluşmasın. Ayrıca lamba ışığının titrememesine dikkat edilmelidir. Işığı titremesi gözü daha çok yorar.
Uzun süre gözlerinizi az ışık olan ortamda çok yorarsanız göz problemi gelişme riskide vardır. Miyop v.s gelişimi için önemli olan genetik faktör ve günlük alışkanlıklarınızdır.
Kitap veya dergi okumakla geçirdiğimiz süre normalde çok fazla değildir. Bu süre gözümüze zarar vermez. Sürekli bilgisayar karşısında çalışanlar en büyük risk altındadır.
Yakın mesafeden okumamaya ,uzun süreli tablet ve telefonunuza bakmamaya dikkat ediniz.
Bazı araştırmalara göre ebeveynlerinizin ikisi de miyop ise sizin de miyop olma ihtimaliniz yüzde 40’tır. Eğer onların görme sorunu yoksa sizin miyop olma riskiniz yüzde 10’dur.
Çevre faktörüde çok önemlidir. Araştırmalara göre dışarıda geçirilen zaman arttıkça miyop olma riski azalmaktadır. Yani gün ışığı bir şekilde gözleri koruyor.
Op.Dr. Kadir Kulak “Küçük çocukların telefonla veya tabletle oynamak yerine dışarda oyun oynayarak gün ışığından yararlanmaları, kitap okurken ve ders çalışırken iyi ışık kullanarak gözlerini yormamaları” tavsiye etti.

Exit mobile version