Site icon Özel Aydın Göz Hastanesi

Katarakt Nedir ve Belirtileri

Katarakt Nedir?

Katarakt, göz bebeği arkasında bulunan doğal merceğimizin saydamlığını kaybetmesidir. Kataraktı olan kişi cisimleri buzlu camın arkasından bakıyormuş gibi görür. % 90 nedeni yaşa bağlı olarak ortaya çıkar.

  1. Genel olarak 3 ana grup altında incelenebilir;
  2. Yaşa Bağlı Kataraktlar
  3. Doğumsal ( Konjenital ) Kataraktlar
  4. İkincil Kataraktlar

 

 

İkincil kataraktlar bazı ilaçların uzun süre kullanımı (kortizonlu ilaçlar vb.), darbeler ve metabolik hastalıklar (şeker hastalığı vb.) sonucunda oluşurlar.

Neden oluşur?

Göze Gelen Darbe veya bağzı hastalıklar ( şeker hastalığı, göz tansiyonu, uzun süre kortizon kullanımı). Yetişkinlerde yaşlanma ile değişikliğe uğrayan lens. çocuklarda ise metabolik hastalıklar, akraba evliliği neden olabilir.

 

Katarakt Belirtileri

  1. Görmede yavaş yavaş azalma.
  2. Renklerin matlaşması.
  3. Gözlük numaralarının sık değişmesi.
  4. Çift görme.
  5. Gece ışık yansımaları.

Doğumsal Katarakt

Doğumdan itibaren görülen lensin tek veya çift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır. Doğuştan olan kataraktlar, annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlara, kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi hiçbir nedene bağlı olmadan da meydana gelebilmektedir.

Doğuştan kataraktlar hamilelik sırasında annenin geçirdiği bazı hastalıklar, kullandığı bazı ilaçlar, röntgen ışınına maruz kalma gibi değişik sebeplerin yanı sıra genetikte olabilmektedir. Ayrıca doğuştan başlayıp çocuk yaşta ilerleyen çeşitleri de vardır.

Doğumsal kataraktlarda göz tembelliği riski yüksektir. Bu bebekler göz doktorunun önerisi ile mümkün olan en kısa zamanda ameliyat edilmelidir.

Exit mobile version