Site icon Özel Aydın Göz Hastanesi

Keratit, Kornea Abrazyonu ve Erezyonu

Keratit

Kornea gözün ön bölümünde bulunan, damarsız saydam dokudur. Korneanın iltihaplanmasına keratit adı verilir. Enfeksiyöz, alerjik ve toksik nedenler keratite neden olabilir. Erken teşhis ve etkenin belirlenmesi tedavi için çok önemlidir.

Kornea Abrazyonu

Kornea abrazyonu epiteldeki bir yaralanmadır (çizik, sıyrılma veya kesik). Abrazyonlar genellikle tırnakla, kağıtla, makyaj fırçalarıyla çizme; ağaç veya çalı dalıyla sıyrılma veya kontakt lens kullanımıyla oluşabilmektedir. Göz kuruluğu gibi bazı göz hastalıkları abrazyon olasılığını artırır.

Kornea Abrazyonunun Semptomları

  • Gözde yabancı cisim hissi
  • Gözde ağrı ve acı
  • Gözde kızarıklık
  • Işığa hassasiyet
  • Göz yaşarması
  • Bulanık görme

Kornea Abrazyonu Tanısı

Korneadaki bir abrazyonu saptamak amacıyla göz hekimi fluorescein (florasin) adlı özel bir boya kullanır.

Kornea Abrazyonu Tedavisi

Tekrarlayan Kornea Erozyonu

Tekrarlayan erozyonlar korneayı sıyıran (tırnak, kağıt kenarı, ağaç dalı) zedelenmelerle oluşur. İyileşen yüzey katmanının (epitel) alttaki dokuya zayıf bağlanmasından kaynaklanmaktadır. Genellikle sabah ya da akşam ortaya çıkan ağrı, kızarıklık, ışık hassasiyeti ve sulanma ile karakterizedir.

Tekrarlayan Kornea Erozyonunun Tedavisi

Tedavi, kornea abrazyonuyla aynıdır; ancak buna ek olarak tuz çözeltili göz damlası veya merhem de uygulanır. Kornea erozyonu tekrar ederse, şu unsurları kapsayan ek tedavi gerekebilir:

Kornea Abrazyonu ve Erozyonunun Önlenmesi

Kornea Hastalıkları

Maksimum koruma için:

Exit mobile version