Site icon Özel Aydın Göz Hastanesi

Arka Vitreus ve Retina Dekolmanı

Arka Vitreus ve Retina Dekolmanı Nedir?

Retina dekolmanı, retina yırtık ve deliklerine bağlı olarak retina tabakasının altındaki dokulardan ayrılmasıdır. Proliferatif diabetik retinopatide olduğu gibi retina yırtığı olmaksızın da gelişebilir. Retina dekolmanı görme fonksiyonunun kaybına yolaçar. Özellikle sarı noktanın da tutulduğu durumlarda görme çok azalır. Yüksek miyop kişilerde görülme sıklığı daha fazladır.

Işık çakmasını takiben veya ışık çakması olmaksızın siyah noktaların uçuşmaya başlaması retina yırtığının en önemli belirtisidir. Yaşla beraber vitreus büzüşür ve yaslanmış olarak durduğu retina tabakasından ayrılmaya başlar. Bu duruma arka vitreus dekolmanı denir. Bu süreç içerisinde hastalar ışık çakmaları hissedebilirler. Işık çakmaları retina üzerindeki çekintiler nedeniyle oluşmaktadır. Bu çekintiler retina yırtığına yol açarsa kurum yağması şeklinde çok sayıda siyah nokta uçuşmaları görülebilir. Retina yırtığı saptandığı zaman lazer tedavisi yapılırsa retina dekolmanı oluşması engellenebilir. Bu nedenle ışık çakması ve siyah nokta uçuşmaları hisseden her hasta vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmalı ve detaylı retina muayeneleri yapılmalıdır.

Retina Dekolmanının Tedavisi Nedir?

 

 

 

Arka vitreus dekolmanının, retina yırtığına ve göz içi kanamalara yol açmadığı sürece tedavi edilmesine gerek yoktur. Retina dekolmanı ise tedavi edilmediği taktirde körlük ile sonuçlanır. Retina dekolmanının tedavisi cerrahidir. Retina dekolmanının durumuna ve doktorunuzun uygun göreceği yönteme göre iki şekilde yapılabilir.

Birinci yöntem göz dışından geçirilecek silikon bantlar ile göze çökertme uygulanarak lazer veya krio tedavisi yapılabilir ve göz içine hava veya gaz konulabilir.

Diğer yöntem ise yüksek teknoloji cihazların kullanıldığı vitrektomi cerrahisidir. Bu yöntemde de vitrektomi yapılıp retina dekolmanı yatıştırıldıktan sonra lazer yapılır ve göz içerisine gaz veya silikon yağı konulur. Gaz konulan hastalar gaz emilene dek yüksek irtifaya çıkmamalı uçak yolculuğu yapmamalıdırlar. Silikon yağı konulduğu takdirde genellikle 2-3 ay içerisinde geri alınır. Gaz veya silikon konulan hastaların yüz aşağı pozisyonda 15 gün süreyle yatmaları gerekir.

Exit mobile version