Site icon Özel Aydın Göz Hastanesi

Retina Muayenesi

Retina Muayenesi Nasıl Yapılır, Neden Önemlidir?

Retina muayenesi öncesi; Görme muayenesi, göz içi basıncı ölçümü, göz kapakları ve göz hareketlerinin değerlendirilmesi ve biomikroskop ile önsegment muayenesi yapılır. Güvenilir ve tam bir retina muayenesi gözbebeklerinin damlalar ile genişletilmesinden sonra yapılır. Bu nedenle temel göz muayenelerine göre biraz daha uzun sürmektedir. Damlalarla göz bebeklerinin genişletilmesi özellikle yakın görmenin bozulmasına ve ışıktan rahatsız olmaya yol açar. Bu durum 24-36 saat sürebilir.

Retina muayenesi, retina hastalıkları yanında sistemik (hipertansiyon, şeker hastalığı vb.) ve nörolojik hastalıklar (kafa içi basınç artışı, beyin tümörü vb.) hakkında bilgi verebilir. Bunun yanında retina hücreleri beyin hücreleri gibi kendini yenileyemeyen hücrelerdir ve oluşan hasarlar geri dönüşümsüzdür. Bu nedenle erken ve uygun tedaviler görme kaybının ilerlemesini durdurabilir ve/veya görme artışı sağlayabilir.

Retina Muayenesinde Hangi Tetkik ve Testler Kullanılır?

Fundus Floresein Anjiografi (FFA)
Optik Kohorens Tomografi (OCT)
Ultrasonografi (USG)

FFA Nedir?

Retina damar yapısının değerlendirilmesi amacı florosein adı verilen özel bir boyanın venöz damar yoluyla verilmesi sonrası fundus fotograflarının çekilmesi ile yapılan tetkiktir. Retina muayenesini takiben gerekli durumlarda doktorunuz tarafından yapılması istenebilir. Diabetik retinopati, retina damar tıkanıklıkları, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu gibi hastalıkların tanı ve takibinde çok önemlidir. Anjio sırasında indosiyanin yeşili adı verilen boya kullanılabilir ve bu tetkik indosiyanin green (ICG) anjiografi olarak adlandırılır.

 

 

OCT Nedir?

Retina katmanlarının ve kalınlığının kesitler halinde değerlendirilmesini sağlayan bir testtir. Kolay tekrarlanabilir. İlaç kullanılmaz. Radyasyon içermez. Yan etkisi yoktur. Hastalıkların tanısında ve tedaviye alınan yanıtların değerlendirilmesinde çok önemlidir.

USG Nedir?

Göz kapaklarına ultrason probunun değdirilmesi ile yapılır. Retinanın; kornea, lens ve vitreus bulanıklıkları gibi sebeplerle değerlendirilemediği durumlarda kullanılır. Yan etkisi yoktur.

Exit mobile version