Normal binoküler görme koşullarında kişi her iki gözüyle fiksasyon yapar ve bu durumda gözler düz bir doğrultudadır. Bir göz fiksasyon yapılan cisme bakarken diğer göz başka bir tarafa yönlenmiş ise bu durum şaşılık olarak adlandırılmaktadır.
Fiksasyon yapmayan gözün durumuna göre içe, dışa, yukarı, aşağı, torsiyonel kaymalar ortaya çıkabilir. Kayma durumu sürekli olabileceği gibi zaman zaman da ortaya çıkabilir. Görülme sıklığı, yaklaşık olarak yüzde 4 tür. Kız ve erkek çocuklarda aynı sıklıkta görülmektedir.
Nedenleri
Nedeni tam olarak bilinmemektedir.
Gözü hareket ettiren 6 adet kas bulunmaktadır. Her iki gözde normal pozisyonda olması için bu kaslar bir denge içinde bulunmalı ve koordineli bir şekilde hareket etmesi gerekir. İşlevsel, nörolojik veya kaslardaki yapısal bozukluklar, kaslardaki dengesizlikler, beyin merkezinin etkilendiği serebral palsi, down sendromu ve hidrosefali gibi hastalıklar, görmeyi düşüren kataraktlar, glokom veya travmalar gözlerin paralelliğini bozarak şaşılık nedeni olabilmektedirler.Şaşılık için genetik yatkınlık da söz konusudur.Ailede kayma olan varsa çokuklarda kayma görülme olasılığı artmaktadır.
Belirtileri
- Çift görme
- Gözde ağrı
- Okurken zorluk
- Baş ağrısı
- Değişik baş pozisyonları
- Gözlerde paralelliğin kaybolması
Erişkin yaşlardaki şaşılıklarda çift görme şikayeti daha belirgindir. Erişkin çağdaki şaşılık nedenleri; göz hareketlerini yöneten sinirlerde travma,diyabet, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon ve çeşitli enfeksiyonlardır.
Yalancı Şaşılık
Özellikle bebeklerde şaşılık ile karışan bir durumdur. Yalancı şaşılık gerçekte bir kayma olmamasına rağmen görünüm olarak gözlerin kayıyormuş izlenimini verdiği durumdur. En sık yalancı içe kayma nedeni burun kökünün ( epikantal katlantı) geniş olmasıdır. Her iki gözün birbirinden uzak olmasında da yalancı dışa kayma görülür. Tedavi endikasyonu yoktur.