Site icon Özel Aydın Göz Hastanesi

Yeni Nesil Excimer Lazerler İle Gözlere Güvenli Tedavi İmkanı

Yeni Nesil Excimer Lazerler İle Gözlere Güvenli Tedavi İmkanı

Göz Yapısı Uygun Olmalı!

Op. Dr. Harika Çevikel, miyop için -10.00 numaraya hipermetrop için + 6.00 astigmat için de 6.00 numaraya kadar gözlük ihtiyacı olanların ameliyat olabileceğini belirtti. 18 yaşını bitirmiş, son iki yılda 0,50 ve üzerinde gözlük numaralarında artış olmayan, şeker yada romatizmal hastalık gibi sistemik rahatsızlığı olmayan ve en önemlisi yapılan detaylı muayenelerde göz yapısı uygun olan kişilerin bu tip ameliyatları olabileceğini dile getiren Çevikel, “Özellikle yeni nesil muayene cihazları ile gözün detaylı yapısı ortaya konabilmekte ve yeni nesil cihazlarla gözün yapısına en uygun yöntemle güvenli bir cerrahi sunulabilmektedir” dedi.

Tüm dünyada 20 yıldan daha uzun bir süredir Excimer lazerlerle miyop, hipermitrop ve astigmat tedavileri yapılıyor. Teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak lazer cihazları da gittikçe gelişiyor. Günümüzde Yeni Nesil Excimer lazerler ile daha hızlı ve güvenli tedavi imkanı sunulabildiğini dile getiren Özel Aydın Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Harika Çevikel, “Excimer lazerler ile daha kısa sürede yüksek numaralar güvenle tedavi edilebiliyor. Ayrıca hastaların ameliyat esnasında, gözünü hareket ettirme riskine karşı göz takip sistemleri ileri seviyelere geldi. Özellikle 6 boyutta göz hareketini takip edebilen yeni nesil cihazlarla, hasta ameliyat esnasında gözünü oynatsa bile Yeni Nesil Excimer lazer rahatlıkla gözü takip edebiliyor” dedi. Op. Dr. Çevikel yeni nesil tedavi yöntemlerini şu şekilde anlattı:

FEMTOLASİK YÖNTEM

Yeni nesil tedavi yöntemlerinde mikrokeratom denen bıçakların kullanımı sona erdi. Bunun yerini femtosaniye lazerler aldı. Femtosaniye lazerler, çok kısa aralıklarla korneaya noktasal atışlar yaparak lazer enerjisi ile düzgün bir kesi yapabilmektedir. Femtosaniye lazer ile flaplı (kapakçıklı) yada flapsız (kapakçıksız) yöntemler uygulanabilmektedir. Günümüzde en çok tercih edilen yöntem femtolasiktir.

1990’lı yıllarda Lasik adı verilen, mikrokeratomlarla, flap denilen kapakçık oluşturarak tedavi yapılması çok popülerdi. Tüm dünyada 2000’li yıllara kadar çok yoğun olarak yapılmıştır.

Ancak mikrokeratomlara bağlı istenmeyen durumların yaşanması nedeniyle 200’0′ li yılların ortalarında femtosaniye lazerler kullanıma girmiş ve mikrokeratom denen bıçakların kullanımına son verilmiştir.

Bu açıdan lazer tedavilerinde büyük bir aşama kaydedildi. Femtosaniye lazer ile korneada istenilen kalınlıkta düzgün bir kesi yapılarak, flap adı verilen kapakçık oluşturulur. Daha sonra oluşturulan bu kapakçık kaldırılarak excimer lazer ile gözün numaralarını düzeltecek miktarda korneadan doku traşlanır. Mikrokeratom denen bıçakların kullanılmaması nedeniyle Femtolasik oldukça güvenli bir cerrahi sunmaktadır.

Günümüzde güvenliği ön planda tutan kliniklerde tercih edilmektedir. Femtosaniye lazerler ile son yıllarda büyük bir ilerleme kaydedilmiş ReLex- Smile denilen yeni bir tedavi yöntemi gelişmiştir. Lazer tedavilerde de gelinen son nokta ReLex- Smile yöntemidir.

RELEX- SMİLE

2010 yılında bu yana dünyada premium kliniklerde uygulanmaya başlayan ve gitgide daha da popüler olan devrim niteliğinde yeni bir tedavi yöntemidir. İnce kornealar ve yüksek numaralarda güvenli bir cerrahi imkanı sunmaktadır. 3mm gibi çok küçük bir kesi yapması sayesinde gözde kuruluk yapma riskini ciddi oranda azaltır, kornea biomekaniği bozmaması, doğala en yakın sonucu vermesi en önemli avantajlardır.

Kuru gözler, yüksek numaralar ve ince kornealarda özellikle tercih edilir. Ayrıca darbeye maruz kalma riski olan mesleklerde ve yakın dövüş sporları ile ilgilenenlerde güvenilirdir. Tüm aşamalar tek bir cihazla, gerçekleşir. Kornea içinde numarayı düzeltecek şekilde femtosaniye lazer ile lentikül adı verilen disk şeklinde bir kesi yapılır. Daha sonra 3 mm gibi çok küçük bir kesi yapılarak disk dışarı alınır.

Exit mobile version